JABUKE STUBASTOG TIPA RASTA

Stubaste jabuke su biološka novina koja omogućava gajenje velikog broja biljaka po jedinici površine (10000 biljaka/ha) i postizanje visokog prinosa na malim površinama. Voćke se gaje bez naslona. Sve radne operacije se obavljaju sa zemlje jer visina voćaka ne prelazi 3m u punoj rodnosti. Ovim katalogom predstavljena su najnovija dostignuća u selekciji stubastih jabuka prof. dr. Ognjanov Vladislava, ekspertskog rukovodioca MAVM rasadnika.

Sorta RUMENO VRETENO je u 2012. godini od strane holandskih rasadničara proglašena za najbolju sortu stubastog rasta u Evropi!!!

Stubaste jabuke zelenog ploda su jedinstvene u Evropi, a po kvalitetu i atraktivnosti nadmašuju granny smith. Uvek imaju prepoznatljivu zelenu boju i nikada ne dobijaju rumenilo!!!

Naše sorte se prodaju u 6 zemalja Evrope!!!

Rad na selekciji stubastih jabuka i dalje traje. Budite u toku zbivanja jer nove sorte i selekcije stalno izlaze iz našeg oplemenjivačkog programa.

Razmak sadnje: 1,2 x 0,5 m


SAMO SU MAVM STUBASTE JABUKE PRAVI I JEDINI SIGURAN IZBOR!


Najkrupnije plodove ima sorta Rumeno vreteno koja sazreva oko 5. septembra. Svake godine rađa obilno, ali nikada ne prerodi, jer sama reguliše optimalno opterećenje junskim opadanjem plodova. Sorta Kraljica čardaša odlikuje se poznim vremenom zrenja, vrhunskom atraktivnošću i kvalitetom ploda, i sposobnošću čuvanja i do 6 meseci. Sorta Vesna je karakteristična po vrlo ranom vremenu zrenja, sredinom avgusta, srednje krupnim crveno obojenim plodovima i uskoj, srednje bujnoj, uspravnoj kordunici koja na najlepši način popunjava prostor.

Sorte zelenog ploda Zeleni dragulj i Smaragd vrlo su retke čak i u oplemenjivačkom radu na ovoj voćnoj vrsti u svetu. Sazrevaju kasno, krajem septembra, imaju izuzetno lepe plodove, nakiselog ukusa, a dobro se čuvaju u toku zime u običnim uslovima skladištenja.

Izdvojeno je i više hibrida sa atraktivnim žuto obojenim plodovima, a najatraktivniji su Đerdan i Dukat. Vreme sazrevanja najčešće je oko 1. septembra.

Posebnu atraktivnost imaju patuljaste forme koje se uspešno mogu gajiti u saksijama ili kao najlepši deo vrtnih kompozicija.