ORAH (Juglans regia L.)

Opevan je u pesmama i u literaturi, a najveću pohvalu izrekao mu je P. P. Njegoš metaforom da je "voćka čudnovata, zube slomi, al' ga ne polomi".


Jezgra oraha je odlična namirnica kojom u obrok možemo dodati hranljive sastojke, zanimljiv ukus i hrskavost. Dostupni su nam tokom čitave godine, a najznačajniji su zbog čuvenog sastojka omega-3 masnih kiselina.

Stablo na kome rastu plodovi odlikuje se lepotom i velikom razgranatom krošnjom. Plod oraha sastoji se od dve polovine koje nalikuju apstraktnom leptiru. Meso oraha je svetlobež boje, a okružuje ga tanka braon kožica. Orahova ljuska je tamnije braon boje i veoma je tvrda.

Zdravstvene koristi:
Orah je odličan izvor omege-3. Zato pomaže u zaštiti kardiovaskularnog sistema, u poboljšanju kognitivnih funkcija, a ima i antiinflamatorno dejstvo kod astme, artritisa, psorijaze i dr.


MAVM izbor sorti:

Orah se vrlo često sadi u združenim zasadima sa kajsijom, šljivom ili breskvom.

Plodovi navedenih sorti su krupni, preko 14 g, imaju tanku ljusku, vrlo kvalitetno jezgro. Vrlo su rodne sorte, a neke, kao sorta Rasna, počinju da rađaju već u rasadniku. Sve imaju visok stepen tolerantnosti prema prouzrokovačima bolesti. Sazrevaju u septembru mesecu.

Razmak sadnje: 12m x 10,4m, raspoređene u trougao